środa, 19 lutego 2014

INCI

Witajcie Kochane!
Ten post będzie dość długi, ale nie zrażajcie się:)
Dzisiaj chciałabym zapoznać Was bliżej z nomenklaturą INCI. Dla większości to czarna magia. ale postaram się pomóc Wam jakoś to ogarnąć. Oczywiście nie nauczymy się wszystkiego, bo jest ich ok. 5 tysięcy, ale wiele surowców powtarza się w większości produktach. 
 Ten post będzie dostępny po prawej stronie bloga pod hasłem "INCI" i zawsze będziecie mogły do niego przejść nie szukając go między wszystkimi postami.
Na bieżąco będę uzupełniała składniki, żeby za jakiś czas była większość najważniejszych, ponieważ nie jestem w stanie za jednym zamachem wszystko wypisać.


INCI "Międzynarodowe Nazewnictwo Składników Kosmetycznych", nazwa ta została stworzona na potrzeby wprowadzenia międzynarodowego systemu. 
Powiem szczerze, że ja też nie znam wszystkich najczęściej występujących surowców i podpowiem Wam, że warto wydrukować sobie listę, którą zamieszczę niżej i włożyć do portfela. 
Nawet nie zdajecie sobie sprawy ile koncernów kosmetycznych nas oszukuje, obiecując w deklaracji kosmetycznej, że w kremie znajdują się niewiadomo jakie dobroci a tak naprawdę w składzie widzimy, że czegoś takiego w produkcie nie ma.
Początkowo trudno jest połapać się w gąszczu nazw, jednak wystarczy znać kilka prostych zasad:
  • Składniki, których jest najwięcej znajdują się na początku listy, a te w ilościach śladowych na końcu.
  • Jeśli na pierwszym miejscu znajduje się ,,Aqua" - oznacza, że kosmetyk jest na bazie wody.
  • Jeśli w składzie znajdziesz słowa  ,,Extract..." lub ,,... Oil", znajdziesz w nim ekstrakty / oleje pochodzenia roślinnego. Oczywiście im więcej jest ich w składzie, tym bardziej naturalny kosmetyk.
  •  Wyjątkiem jest ,,Mineral Oil'', który występuje również pod nazwą ,,Paraffinum Liquidum" - pochodna ropy naftowej - szkodliwy dla środowiska. Jest on komedogenny, nasila stany trądzikowy, a stosowany dłużej wysusza skórę.
  • Wszystkie składniki kończące się na ,,-paraben'' to konserwanty, tak zwane "Parabeny" o których jest wiele mitów na temat rakotwórczego działania, co jest oczywiście nieprawdą i odsyłam do posta o parabenach ( KLIK )
Dla osób posiadających Iphone'a  bardzo dobra wiadomość. Istnieje darmowa aplikacja z listą składników - Ingredient Watch


Zacznijmy od znaczenia:
emolient - preparat stale nawilżający skórę. Natłuszcza, blokuje parowanie wody ze skóry i zatrzymuje ją w naskórku. 
emulgator - ułatwia powstawanie emulsji i zapewnia jej trwałość.
rozpuszczalnik - ciecz zdolna do tworzenia roztworu po zmieszaniu z ciałem stałym. 
antyoksydant - wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka. Zwalcza wolne rodniki, opóźnia proces starzenia.
konserwant - powoduje przedłużenie przydatności do spożycia produktów kosmetycznych. Zapobiega rozwojowi bakterii, grzybów i wirusów.
Aceton - aceton - rozpuszczalnik
Alcohol - etanol - rozpuszczalnik
Algae Extract- Ekstrakt z alg - działanie przeciwrodnikowe (hamują procesy starzenia się skóry), nawilżające, przeciwzapalne, poprawiające mikrokrążenie (co wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych), bakteriostatyczne
Algin - alginian sodu - regulator lepkości, środek wiążący
Allantoin - alantoina - substancja czynna o działaniu pielęgnującym
Aloe - aloes - emolient
Aluminium Chloride - chlorek glinu - antyperspirant
Aluminium Stearate - steatynian glinu - emulgator
Aluminium Sulfate - siarczan glinu - antyperspirant
Agrania Spinosa Oil - olej arganowy - składnik lipidowy , emolient
Arbutin - arbutyna - rozjaśnia skórę, właściowści odkażające, przeciwzapalne, przeciwutleniające.
Ascorbic Acid - kwas askorbinowy - antyoksydant
Ascorbyl Palmitate - Palmitynian askorbylu - pochodna wit. C, antyosydant
Benzoic Acid - kwas benzoesowy - konserwant
Benzophone - 3 - benzofenon-3 - filtr UV
Benzyl Alcohol - alkohol benzylowy - konserwant
Benzyl Benzoate - Benzoesan benzylu - składnik kompozycji zapachowej
Benzyl Cinnamate - Cynamonian benzylu - składnik kompozycji zapachowej
Benzyl Salicylate - Salicylan benzylu - składnik kompozycji zapachowej
Beta - Carotene - beta - karoten - barwnik, substancja wychwytująca wolne rodniki
Betaine - betaina - działanie nawilżające, zapobiega elektryzowaniu włosów
BHT - butylohydroksytoluen - antyoksydant
Biotin - biotyna - substancja czynna działająca na włosy i skórę
Bisabolol -bisabolol - działanie antyseptyczne, łagodzące, przeciwzapalne
Butyl Acetate - octan butylu - rozpuszczalnik
Butylparaben - butyloparaben - konserwant
Butyrospermum Parkii Butter - masło shea - emolient, kondycjonuje włosy
Calcium Carbonate - węglan wapnia - biały pigment, substancja do pielęgnacji jamy ustnej
Camphor - kamfora - składnik roślinny
Candelilla Cera - wosk candelilla - regulator lepkości, emolient
CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE - Trójgliceryd kaprylowo - kaprynowy - emolient
CARBOMER - Karbomer - Modyfikator reologii (wpływa na konsystencję preparatu)
CARBOXYMETHYLCELLULOSE - Karboksymetyloceluloza - Modyfikator reologii (poprawia konsystencję preparatu)
CARICA PAPAYA SEED OIL - Olej z papai - emolient
Carnauba Wax - wosk carnauba - regulator lepkości, tworzy błonę
CASTOR OIL - Olej rycynowy - emolient
Cellulose - celuloza - regulator lepkości, środek wiążący, stabilizator, substancja żelująca
Cera Alba - wosk pszczeli - regulator lepkości, emolient, emulgator
Cera Microcristallina - Krystaliczny mineralny wosk otrzymywany z ropy naftowej - emolient
Ceresin - cerezyna - regulator lepkości, stabilizator, środek wiążący
CETEARETH-12 - Substancja myjąca
CETEARETH-20 - Substancja myjąca
CETEARYL ALCOHOL - Mieszanina alkoholu cetylowego i stearylowego - emolient
Cetearyl Glucoside - Poliglukozyd alkoholu cetylostearylowego - Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych. Zmniejsza ewentualne działanie drażniące innych substancji powierzchniowo czynnych
Cetearyl Isononanoate - Izononanian cetylostearylu - emolient, wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyków
Cetearyl Palmitate - Palmitynian cetylostearylu - emolient, modyfikator reologii
Cetearyl Stearate - Stearynian cetylostearylu - emolient, modyfikator reologii
Ceteth-10 - Substancja myjąca
Ceteth-3 - Substancja zwilżająca - ułatwia kontakt mytej powierzchni z roztworem myjącym
CETRIMONIUM CHLORIDE - Czwartrzędowa sól amoniowa -Substancja kondycjonująca włosy, Ułatwia spłukiwanie preparatu
Cetyl Alcohol - alkohol cetylowy - regulator lepkości, emulgator, stabilizator
Cetyl Myristate - Mirystynian cetylu - emolient, modyfikator reologii
Cetyl Palmitate - Palmitynian cetylu - Emolient, modyfikator reologii
Citric Acid - kwas cytrynowy - regulator pH, substancja kompleksująca
CHITOSAN - Chitozan - działanie kondycjonujące włosy, nawilżające
Cholesterol - emolient, emulgator
CINNAMAL - składnik kompozycji zapachowej
CITRAL - składnik kompozycji zapachowej
Citric Acid - kwas cytrynowy - działanie złuszczające, dzięki czemu usuwa przebarwienia i rozjaśnia skórę.
CITRONELLOL - składnik kompozycji zapachowej
Cocamide DEA - substancja myjąca, pianotwórcza
Cocamide MEA - substancja myjąca
COCAMIDOPROPYL BETAINE - Kokamidopropylobetaina - substancja myjąca pianotwórcza
Coco-Caprylate/Caprate - emolient, sprzyja powstawaniu zaskórników, kondycjonuje
Coco - Glucoside - Poliglukozyd kwasów oleju kokosowego - Łagodzi ewentualne działanie drażniące wywołane przez anionowe substancje powierzchniowo czynne. Substancja myjąca
Cocos Nucifera oil - olej kokosowy - emolient
Decyl Glucoside - glukozyd decylowy - łagodne działanie myjące, emulgator
Decyl Oleate - Emolient, kondycjonuje, substancja renatłuszczająca

Dihydroxyacetone - dihydroksyaceton - składnik brązujący skórę
Dimethicone - dimetylopoliksan - komponent lipidowy
Disodium EDTA - etylenodiaminotetraoctan sodu - substancja kompleksująca
EDTA - kwas etylenodiaminoteraoctowy - konserwant
Ethylparaben - etyloparaben - konserwant
Formaldehyde - formaldehyd - konserwant, utwardzacz paznokci
Glycerin - gliceryna - utrzymuje wilgoć, rozpuszczalnik, chroni przed utratą wody
Glyceryl Oleate - oleinian gliceryny - emulgator, emolient
Glyceryl Stearate - stearynian gliceryny - emulgator, emolient
Glycolic Acid - kwas glikolowy - regulator pH, substancja czynna o działaniu pielęgnującym
Hydrolyzed Silk - hydrolizat białek jedwabiu - substancja o działaniu pielęgnującym
Iron Oxides - tlenek żelaza - barwnik
Isopropyl Palmitate - palmitynian izopropylu - składnik lipidowy, emolient
Jojoba Oil - olej jojoba - emolient, niekomedogenny, 
Lactic Acid - kwas mlekowy - regulator pH, utrzymuje wilgoć, działa na skórę
Lanolin - lanolina - emolient, emulgator, składnik lipidowy
Lawsone - henna - barwnik
Linolenic Acid - kwas linolenowy - emolient, substancja czynna o działaniu pielęgnującym
Malic Acid - kwas jabłkowy - regulator pH, działa na skórę
Menthol - mentol - środek zapachowy
MICA - glinka - barwnik
Octocrylene - oktokrylen - filtr UVB
Paraffin - parafina twarda - składnik lipidowy
Paraffin Liquidum - parafina ciekła - emolient
Petrolatum - wazelina - emolient, składnik lipidowy
PEG- 2 do -60  Castor Oil - ester polietylenoglikolowy oleju rycynowego - emulgator
Polyethylene - polietylen - stabilizator, regulator lepkości, substancja ścierająca
Potassium Hydroxide - wodorotlenek potasu - regulator pH
Propylene Glycol - glikol propylenowy - rozpuszczalnik, utrzymuje wilgoć
Retinol - retinoloctan retinolu - substancja czynna o działaniu pielęgnującym
Rutin - rutyna - substancja czynna uszczelniająca naczynka
Salicylic Acid - kwas salicylowy - substancja keratolityczna
Silica - dwutlenek krzemu - środek ścierający
Sodium Carbonate - węglan sodu - regulator pH
Sodium Chloride - chlorek sodu - regulator lepkości
Sodium Laureth Sulfate - Jedna z najpopularniejszych substancji myjących
Sodium Lauryl Sulfate - substancja  myjąca
Sorbitol - sorbitol - nawilża, środek do pielęgnacji jamy ustnej
Sulfur - siarka - substancja keratolityczna
Talc - talk - absorbent
Titanium Dioxide - dwutlenek tytanu - chroni przed promieniami UV
Tocopherol - witamina E - antyoksydant
Triclosan - triklosan - konserwant, środek antyseptyczny
Urea - mocznik -nawilża, zmiękcza warstwę rogową
Zinc Oxide - tlenek cynku - substancja kryjąca, substancja ochrony przeciwsłonecznej

Polecam Wam książkę napisaną przez profesorów wykładających na mojej uczelni z której uczyłam się na egzaminy, bo niestety jak wiemy w internecie jest wiele błędów. Z tego co wiem na rynku jest tylko jedna tego typu książka, ale jak coś wiecie na temat innych to piszcie w komentarzach :)



mój facebook

15 komentarzy:

  1. w sumie nic nowego, ale taki krótki spis zawsze może się przydać :)
    na wizażu też jest encyklopedia składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem wiem, że na wizażu jest, ale z doświadczenia wiem, że tam pojawiają się baaaardzo często błędy, bo wałkowałam te surowce bardzo dużo na uczelni :)

      Usuń
  2. Fajnie że o tym napisałaś już sobie skopiowałam wszystkie składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo przydatny post, nie znam się za bardzo na składach

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo przydatne, pewnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam kilka takich list zapisanych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A mi sie post bardzo podoba, bo nie chce mi sie po wizazu szukać, dodałam do ulubionych i bd zerkać na składniki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Baardzo przydatny ten post, jestem pod wrażeniem. Strasznie mnie zainteresował, bo mało wiem o takich rzeczach :) Koniecznie muszę go dodać do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  8. ha! super że napisałaś tego posta, jakieś tam podstawy znam ale jak przyjdzie mi czytać skład to się gubię. Tak czy siak nie wiedziałam że jest app na iphone- właśnie sobie ściąglełam :D DZieki za info

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ps. taką książkę chętnie bym zakupiła gdybym w polsce mieszkała. Zawsze jak jestem w księgarniach to paczę czy jest coś o składnikach, niestety to co jest,jest sprzed kilku albo kilkunastu lat a wiadomo ciągle wymyślają coś nowego i chce się być na bierząco...

      Usuń
  9. Super post. Na pewno skorzystam z tego spisu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja mam na komputerze całą listę INCI bo nam nauczycielka ze szkoły wysłała i kiedyś robiliśmy pracę semestralną, gdzie trzeba było przeanalizować skład dowolnego kremu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przydatny i ciekawy post ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zamiast kupna książki, polecam bardziej dostępny i na bieżąco aktualizowany spis surowców kosmetycznych tutaj: http://www.kosmopedia.org/
    Wystarczy wpisać nazwę składnika i wyszukać co zacz ;)

    OdpowiedzUsuń